RC-SUOMENMESTARUUDET JYVÄSKYLÄÄN

1/8-luokan radio-ohjattavien krossiautojen SM-kisat ajettiin kuluneena viikonloppuna aurinkoisessa Vaasassa.

Normaalisti Suomenmestaruus ratkaistaan kesäisin neljän osakilpailun sarjana mutta tänä kesänä ratkaisut tehtiin yhtenä kisaviikonloppuna koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Sähkömoottoriluokassa Äänekosken pienoisautoilijoiden Jarno Siltanen valtasi paalupaikan voittamalla kolme viidestä alkuerästä, toisesta ruudusta starttasi pääkaupunkiseudun FullSpeed RC:n Karri Salmela ja kolmannesta Vaasan UA:n Mikko Luopajärvi. Sijoitukset ratkaistiin kolmessa erässä ajettavilla kymmenen minuutin finaaleilla kahdentoista parhaan kuljettajan kesken.

Ensimmäisessä finaalierässä Siltanen teki ensimmäisen kierroksen kolmannessa hypyssä virheen ja kaatoi auton näyttävästi pyörien katolleen. Autona noston jälkeen sijoitus tippui ”junan” puoliväliin ja

kärkeen kiilasi Karri Salmela. Salmela sai karattua turvalliseen eroon toisten kuljettajien kisatessa muista sijoista ja kontrolloi Hamiltonmaisesti erää loppuun saakka vieden ensimmäisen kiinnityksen finaalivoittoon.

Toisessa ja kolmannessa finaalissa tahtipuikko siirtyy vankasti Jyväskyläläisellä Siltasella. Hän johti molemmista starteista ruutulipuille, vieden erät selkeästi nimiinsä ja voittaen toisen Suomenmestaruutensa, edellisestä oli vain ehtinyt kulua jo 16 vuotta. Takana Salmela ja Luopajärvi vuorottelevat erissä toisen ja kolmannen sijan kanssa ja Salmela sijoittuu lopulta toiseksi Luopajärven napatessa pronssia.

Siltanen kertoi löytäneensä pari viikkoa aikaisemmin Vaasassa treenatessaan autoonsa hyvät säädöt joilla hän kisaviikonloppuun lähti. ”Harjoituksissa kokeilin muutamaa säätömuutosta mutta palasin alkuperäisiin asetuksiin ennen alkueriä, jolla ajoin läpi koko kisan” valaisi tuore mutta kokenut mestari vahvan ajonsa taustaa.

Polttomoottoriluokassa viikonloppu alkoi heti harjoituksista lähtien Siltasen seurakaverin Joona Haatasen komennossa. Yhdysvalloissa ”RC:n suomalaiseksi ihmepojaksi” tituleerattu 17-vuotias jyväskyläläinen Haatanen oli nopein harjoituksissa ja alkueristäkin hän vei kolme. 20-minuuttisessa semifinaalissa Haatanen valtasi paalupaikan 20 sekunnin erolla ennen Fullspeed RC:n Ari Heinosta ja saman seuran Joseph Quagrainea joita erotti vain sekunti.

Viikonlopun päälähdön, 45-minuuttisen A-finaalin, Haatanen sai ajaa alusta lähtien varsin yksinään. Ensimmäiselle kierroksella muut kuljettajat jonossa hieman tönivät toisiaan ja Haatanen pääsi karkuun muiden kisatessa keskenään. Sijoista 2-5 käytiin pitkään tiukkaa kisaa Fullspeed RC:n Arttu Syrjäsen, Heinosen, Quagrainen, ja Kymenlaakson Pienoisautoilukerhon Pekko Iivosen välillä. Syrjänen teki pari virhettä jolloin Heinonen ja Iivonen kiittivät ja kuittasivat ohi. Haatasen kruisaillessa voittoon kierrosta muita enemmän ajaneena, takana käytiin muista podium-sijoista sekuntikisaa ja kokenut ”silkkisen pehmeän kaasusormen” omistava Heinonen ylitti maalilinjan toisena sekuntia ennen Iivosta.

Haatanen sai toteutettua paalupaikalta lähtiessään kisastrategiaansa. ”Tarkoitus oli repiä eroa muihin heti ensimmäisestä kierroksesta lähtien ja kun näin eron kasvaneen pääsuoran mittaiseksi rauhoitin ajamista” Haatanen kertoili suunnitelmastaan  ja lisäsi ”paalupaikalta kisaan lähtiessä on helpompi ajaa omaa ajoa kuin muilta sijoilta, kun autoja on edessä ja takana joita joutuu varomaan varsinkin alkukierroksilla”.


Vaasan SM-kilpailun tulokset:

M8

  1. Joona Haatanen                     ÄkpaRC
  2. Ari Heinonen                       Fullspeed RC
  3. Pekko Iivonen                        KyPak


M8e

  1. Jarno Siltanen                       ÄkpaRC
  2. Karri Salmela                        Fullspeed RC
  3. Mikko Luopajärvi                 Vaasan UA


Juha Mäki
Tiedottaja